Doorgaan naar inhoud

Wat is een universele tv-beugel?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld wanneer er gesproken wordt over een universele tv-beugel? Het woord universeel heeft meerdere betekenissen. Enkele voorbeelden zijn: multifunctioneel, veelzijdig en algemeen. Dit zijn natuurlijk erg brede begrippen en het is niet voor iedereen vanzelfsprekend wat er dan bedoeld wordt met betrekking tot de tv-beugels. Dit begrijpen wij en om die reden lichten wij dat graag toe.

Hoe weet ik of een universele tv-beugel past op mijn televisie?

Wanneer wij het hebben over een universele tv-beugel, bedoelen wij dat de tv-beugel geschikt is voor alle merken. Hij is dus wel algemeen te gebruiken, maar dit wil dus niet zeggen dat elke universele tv-beugel geschikt is voor elke televisie die ooit gemaakt is. Hoe weet je dan voor welke televisies een universele tv-beugel allemaal geschikt is? Er zijn in elk geval drie criteria waar naar gekeken moet worden en alle drie zijn belangrijk. Wanneer jouw televisie op alle drie de punten overeenkomt met de informatie vermeld bij de tv-beugel, dan is de tv-beugel geschikt! Hieronder leggen we uit op welke drie dingen je moet letten.

VESA-maat

Elke televisie die opgehangen kan worden met een tv-beugel heeft een VESA-maat. Dit is het 4-gatenpatroon aan de achterkant van de televisie en deze is meestal in de vorm van een vierkant, maar een rechthoek is ook mogelijk. In enkele gevallen bestaat een VESA-maat uit 6 schroefgaten. Een universele tv-beugel is geschikt voor meerdere VESA-maten en wanneer de VESA-maat van jouw televisie overeenkomt met de VESA-maten die vermeld worden bij de betreffende tv-beugel, dan gaat het passen! Het maakt hierbij niet uit van welk merk je televisie is, het is immers een universele tv-beugel.

Inchmaat en gewicht

We hebben nu vastgesteld dat de VESA maat bepaald of de tv-beugel past, maar de inchmaat en het gewicht van je televisie zijn ook belangrijk. De inchmaat van je televisie geeft aan hoe groot deze is. Bij elke tv-beugel wordt aangegeven voor welke inchmaat deze geschikt is. Het is belangrijk dit goed te volgen, omdat bij tv-beugels met functies zoals draaien en kantelen, een te groot scherm gevolgen kan hebben voor de werking van de functies. Ook is de gewichtsverdeling anders bij grote schermen.

Nu we het toch over gewicht hebben, dat is ook een belangrijk punt om mee te nemen in uitzoeken van een nieuwe tv-beugel. Een tv-beugel is ontworpen om je televisie veilig en goed te kunnen monteren, maar ze zijn getest en goedgekeurd voor een maximaal gewicht. Om de veiligheid van je scherm te waarborgen en te voorkomen dat deze van de muur valt, is het dus belangrijk om het gewicht van je televisie te vergelijken met het maximale draagvermogen van een tv-beugel.

Het uitzoeken van een universele tv-beugel

Nu je weet op welke drie zaken je moet letten bij het uitzoeken van een nieuwe (universele) tv-beugel, kan je zoektocht beginnen. Er zijn echt talloze tv-beugels verkrijgbaar en deze hebben verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een vaste tv-beugel, één die een uittrekbare arm heeft en kan draaien, één die kantelbaar is of eentje die een combinatie van deze functies biedt. Kort gezegd, voor iedereen en elke situatie is een passende tv-beugel verkrijgbaar bij TVbeugels.nl. Bekijk snel ons assortiment!