Doorgaan naar inhoud

Hoe hoog moet ik mijn TV ophangen? Tips

U herkent het misschien wel. U heeft net een nieuwe tv of tv-beugel gekocht en het is tijd om hem aan de muur te bevestigen. U kunt u al verheugen op het feit dat er straks een nieuwe tv hangt. Nu is alleen de vraag: hoe hoog moet ik mijn tv ophangen. U wilt namelijk niet dat u te veel omhoog moet kijken, maar een tv die te laag hangt is ook geen pretje. Om deze reden krijgen wij regelmatig de vraag van onze klanten hoe hoog ze hun tv aan de muur moeten bevestigen. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De juiste hoogte van uw scherm is afhankelijk van uw eigen positie en zithoogte.

Er bestaat echter wel een richtlijn, zodat u weet hoe hoog de televisie ongeveer moet komen te hangen. Deze richtlijn kunt u op de onderstaande afbeelding zien. Wanneer u naar uw scherm kijkt, is deze als het ware in drie zones verdeeld. Het scherm dient zo te worden gemonteerd, dat het bovenste gedeelte van de drie delen zich u op ooghoogte bevindt. Op welke hoogte u het scherm moet ophangen is dus sterk afhankelijk van uw eigen lengte, de hoogte van uw bank of fauteuil en uw zitpositie.

Houd echter wel in het achterhoofd dat dit enkel een richtlijn is. In sommige situaties wordt er bewust voor gekozen een televisie juist iets hoger op te hangen. Bijvoorbeeld zodat kleine kinderen of huisdieren niet al te gemakkelijk bij het scherm kunnen.